Kronofogden

Vilka är Kronofogden och vad är deras uppgift?
Kronofogden är något som de flesta svenskar helst inte vill ha något att göra med, av förståeliga skäl, och eftersom denna myndighet fått en väldigt negativ klang. Men vad gör egentligen Kronofogden och vid vilka tillfällen kan man behöva vara i kontakt med dem? Detta tänkte vi försöka reda ut i denna artikel.
 
Lite om Kronofogdens historia
Kronofogden har funnits i Sverige sedan år 1917, då detta var ett personligt ämbete, men sedan år 1965 är det ett myndighetsämbete. Kronofogdens uppgifter ändrades med andra ord ganska radikalt år 1965, men sedan dess har de varit sig ganska lika.
 
Kronofogdens huvusakliga uppgift är att se till så att obetalda skulder blir betalda, för att hjälpa till att stävja missbruk av krediter och liknande, och för att uppmuntra svenskar till att sköta sina skulder på ett bra sätt.
 
Kronofogden kan driva in både privata och statliga/allmänna skulder, t.ex. parkeringsböter, studieskulder och liknande.
Enligt lag har Kronofogden rätt att genomföra både utmätning av egendom samt betalningssäkring via lön eller liknande för att driva in skulder. Deras möjligheter till att få tillbaka pengarna någon är skyldig är alltså goda. 
 
Både privatpersoner och företag kan hamna hos Kronofogden med sina skulder, och Kronofogden är även den myndighet som ordnar så att den som inte skött sina betalningar får så kallade betalningsanmärkningar. 
 
För att Kronofogden ska få göra detta krävs dock att man fastställt att den fodran någon har på personen eller företaget det gäller är korrekt. Det spelar dock ingen roll varför skulden inte blivit betald i sammanhanget. Läs mer på lånapengarutaninkomst.com
 
Att man har en skuld hos Kronofogden eller en betalningsanmärkning via dem är offentliga uppgifter. Detta kommer därför att stå med i kommande kreditupplysningar som tas på dig.
 
Att hamna hos Kronofogden är därför inget man ska ta lätt på, eftersom detta kan få följder för dig under år framöver.
Sedan några år tillbaka är det även möjligt för Kronofogden att driva in skulder som uppstått i Sverige från andra EU-länder, även om detta inte var möjligt tidigare. Detta gör att svenskar bosatta utomlands, i andra EU-länder, inte kan komma undan sina tidigare skulder heller.